Gebouwen bouwen

Als je gebouw langzaam vorm begint te krijgen, moet je gaan nadenken over hoe je het aan de opdrachtgever wil laten zien. Maar ook aan de andere mensen die misschien nog nooit iets van het ontwerp hebben gezien.

Presenteer je droomopvang
met een maquette

Het presenteren van je droomopvang

Om het ontwerp te presenteren kun je het beste een maquette maken: een gebouw in het klein dat er net zo uit ziet als het ‘echte’ gebouw.

Het is belangrijk dat je je afvraagt wat je met de maquette wilt laten zien. Alleen de buitenkant van het gebouw met de buitenspeelruimte of ook de binnenkant? Of misschien wel alleen de binnenkant? Afhankelijk daarvan kies je de grote van de maquette en dus ook de schaal.

Schaal 1:100 voor de buitenkant van een (groot) gebouw, bijvoorbeeld samen met een speeltuin, speelvijver of avonturenbos;
Schaal 1:50 voor een kleiner gebouw, zoals een kinderopvang. Bij deze schaal zou je de maquette zo kunnen maken dat je het dak op kunt tillen om de binnenkant te zien;
Schaal 1:20 als je veel van de binnenkant wilt laten zien en maar een gedeelte van de buitenzijde;
Schaal 1:10 als je maar één ruimte hebt ontworpen, bijvoorbeeld een speelzaal. Deze schaal rekent heel makkelijk, maar je krijgt wel snel een heel grote maquette. Je kunt ook weinig van de buitenkant laten zien omdat de maquette dan wel erg groot wordt.

architect met maquette

Soms is het moeilijk om in of op de maquette precies de kleuren of materialen aan te geven die je in de nieuwe opvang wilt gebruiken, bijvoorbeeld van de gevel van het gebouw, van een gedeelte van de binnenkant of van een bijzonder speelhuis. In dat geval kun je dat deel van het gebouw met een grote, mooi gekleurde tekening presenteren.

Dat geldt ook voor de plattegrond. Op een grotere tekening kun je bijvoorbeeld goed de kleur van de vloerbedekking aangeven of hoe de ruimte wordt ingericht met meubilair of computers. Zonder dat je de maquette dan heel precies hoeft uit te werken, kun je de opdrachtgever toch laten zien hoe bepaalde gedeelten van het gebouw er uit gaan zien. Ook de buitenruimte kun je met mooi gekleurde tekeningen presenteren.

Terug

 
Project informatie - Begeleiders - FAQ - Sponsors - Tink - Contact - Publicaties - Uitslag 2004